Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Ciasto na pizzę

                        Składniki  ( na dwie pizze o śr. 33 cm )

–  mąka pszenna lub pszenna + orkiszowa ( pół na pół) 400 g + 5 łyżek stołowych na rozczyn

–  ciepła  woda  1 szkl.

–  drożdże  30 dag

–  szczypta soli

–  szczypta cukru

–  olej  ok. 3 łyżki stołowe

         Wlewamy do miski szklankę wody, dodajemy szczyptę soli i cukru oraz drożdże i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min.

        Kiedy rozczyn znacznie powiększy swoją objętość, dodajemy ok. 400g mąki oraz olej i wyrabiamy ciasto. Ja robię to rękami. Kiedy przestanie się kleić do rąk, ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30 min. Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.

       Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozkładamy na blachy do pieczenia pizzy lub na blachy przeznaczone do pieczenia ciasta(wtedy ciasto dziurkujemy widelcem)

Ciasto już mamy teraz reszta-według upodobań

        Ciasto zazwyczaj smaruję ketchupem, sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym i posypuję przyprawą do pizzy. Dalej dobieram składniki według upodobań lub według zaopatrzenia mojej lodówki i spiżarni 🙂

      Tutaj jedna pizza jest ze szpinakiem baby, pieczarkami, szynką i serem. Druga zaś z boczkiem, pieczarkami i serem.

 

 

Smacznego!!

Share on FacebookShare on Google+
Tagi:

Inne podobne wpisy

4 komentarze

  • Zielona Karuzela
    26 stycznia 2017 at 11:41

    Jako wielka miłośniczka pizzy na pewno spróbuję 🙂 Pizza wygląda rewelacyjnie na Twoich zdjęciach więc tym bardziej mnie kusi by ją zrobić według Twojego przepisu 🙂

  • pożeram strony
    26 stycznia 2017 at 11:33

    Chyba każda z nas przez swoje życie przerobiła kilkanaście różnych przeipisów na pizzę w poszukiwaniu tego idealnego. Ja od kilku lat stosuje zasadę „na oko” i się udaje. ALe i tak wypróbuję Twoj przepis.

  • jogosfera
    26 stycznia 2017 at 11:30

    Mniam, ja mam przepis, który dostałam kiedyś na wakacjach we Włoszech od właściciela małego sklepiku i jest to najlepsza pizza jaką jadłam <3

  • czerwonafilizanka
    26 stycznia 2017 at 11:27

    wysląda super, dobry przepis to podstawa. Ja niestety nie mam piekarnika

Zostaw Komentarz

Autorka wpisów

Czarna Sowa

Rola mamy to obecnie najważniejsza rola jaką odgrywam w moim życiu. To moja rodzina zainspirowała mnie do przygody z blogowaniem. Na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie, zapraszam!!!

Zajrzyj także tutaj

Facebook - CzarnaSowa

Instagram

#goodfood#romantic#evening#
Instagram
#love#my#you#happy#nicedays
wrzosowo
#croatia#dinner#zdrówko#vine
#córka#mama#wakacje2017#thebest#smazingplazing
Instagram
#wakacje#kocham#chorwacja2017#relaks#słońce#plaża#mąż#żona
Nin Croatia

Napisz do mnie...

Jeśli masz chęć do podzielenia się z innymi Twoją radością lub smutkiem, a może znasz jakąś fajną historię z życia wziętą, napisz!! Ja z chęcią przekażę to dalej, w moich postach.

zBLOGowani.pl