Pszczeli pyłek kwiatowy – dla wzmocnienia odporności

 

Co to właściwie jest pyłek kwiatowy?

     Zbierają go pszczoły z pylników roślin, mieszają z odrobiną nektaru lub wydzieliną gruczołów ślinowych, po czym transportują do ula.

Jakie właściwości posiada pyłek kwiatowy:

   – jest źródłem składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, sodu, potasu, żelaza, cynku, manganu krzemu  selenu

   – posiada 20 razy więcej prowitaminy A niż marchew

   – ma działanie antybakteryjne

 – ma działanie regenerujące – może nam pomóc w stanie rekonwalescencji, przy niedożywieniu, w stanach zmęczenia psycho-fizycznego

   – poprawia intelekt

   – u dzieci, korzystnie wpływa przy niedoborze wagi, krzywicy czy przy opóźnionym wzroście

   – jest polecany sportowcom, osobom ciężko pracującym fizycznie i psychicznie

   – powoduje wzrost odporności organizmu, szczególnie w odniesieniu do przeziębień

   – działanie lecznicze przy chorobach wątroby, niedokrwistości, alergii, chorobach skóry czy chorobach górnych dróg       oddechowych

     Bardzo ważną zaletą pyłku kwiatowego jest jego nietoksyczność oraz możliwość wielomiesięcznego dawkowania, bez obawy uszkodzenia organizmu.

     Osobiście stosuję go w celu poprawienia odporności. Wieczorem zalewam łyżkę pyłku granulowanego ( jest także pyłek mielony) ciepłą wodą, nie gorącą!! i zostawiam do rana. Przed śniadaniem dolewam trochę ciepłej wody, ponieważ ciepłe płyny są lepiej przyswajalne, dosładzam miodem i wypijam. Naszym dziewczynom daje ok 2/3 tej dawki.

   Dobrze jest zaopatrzyć się w pyłek w gospodarstwach pszczelarskich, nie polecam zakupu przez internet.

 

Share on FacebookShare on Google+
Tagi:

Inne podobne wpisy

5 komentarzy

  • Edyta Mój kawałek podłogi
    29 marca 2017 at 06:36

    Jadam od czasu do czasu, a mój mąż uwielbia!

  • Agnieszka R.
    27 marca 2017 at 21:17

    Zgadzam się, że pyłek i inne produkty pszczelarskie powinny być kupowane od samych pszczelarzy. Wtedy mamy pewność, że pyłek jest wartościowy, a miody niepodgrzewane. Zapraszam we wrześniu do Ełku na regionalne święto miodu!

  • Kalina
    27 marca 2017 at 19:18

    Nie raz widziałam pyłek w sklepach, ale nie wiedziałam jak go stosować ani na co. Teraz już wiem, dzięki!

  • Zołza z kitką.
    27 marca 2017 at 10:50

    Nigdy nie miałam do czynienia z pyłkiem pszczelim – to znaczy w kontekście odżywiania.
    Na odporność w moim wypadku pomogło siemię lniane – a do tego poprawiło kondycję włosów i skóry 🙂

  • Dominika
    27 marca 2017 at 10:20

    Ja codziennie piję na czczo szklankę ciepłej wody z łyżeczką miodu lipowego 🙂

Zostaw Komentarz

Autorka wpisów

Czarna Sowa

Rola mamy to obecnie najważniejsza rola jaką odgrywam w moim życiu. To moja rodzina zainspirowała mnie do przygody z blogowaniem. Na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie, zapraszam!!!

Zajrzyj także tutaj

Facebook - CzarnaSowa

Instagram

I który tu kolor wybrać ??
Instagram
Mniamm
Tak u nas powstaje ciasto :)
Instagram
Pasuje jak ulał :)
#liczenasiebie#mały
Faceci w kuchni ;)
#my❤

Napisz do mnie...

Jeśli masz chęć do podzielenia się z innymi Twoją radością lub smutkiem, a może znasz jakąś fajną historię z życia wziętą, napisz!! Ja z chęcią przekażę to dalej, w moich postach.

zBLOGowani.pl