Warzywa pod sosem beszamelowym

Warzywa:

  • brokuł
  • mała cukinia
  • 3 marchewki

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/4 szkl. mleka
  • sól, pieprz

Brokuły podziel na różyczki, marchew obierz i przekrój wzdłuż na pół, cukinię pokrój na grubsze plastry. Brokuł wraz z marchwią podgotuj w osolonej wodzie przez ok 10 min., tak żeby brokuły nie były za miękkie.

Tak przygotowane warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, cukinię troszkę dosól.

W rondlu roztop masło, dodaj mąkę. Do zasmażki wlej mleko i dokładnie mieszaj aż do zgęstnienia. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.

Tak przygotowanym beszamelem polej warzywa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st i zapiekaj przez 15-20 minut. Gotowe 🙂

Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięsa lub jako samodzielne danie na przykład z chrupiącymi grzankami.

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+

Inne podobne wpisy

Zostaw Komentarz

Autorka wpisów

Czarna Sowa

Rola mamy to obecnie najważniejsza rola jaką odgrywam w moim życiu. To moja rodzina zainspirowała mnie do przygody z blogowaniem. Na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie, zapraszam!!!

Zajrzyj także tutaj

Facebook - CzarnaSowa

Instagram

Mniamm
Tak u nas powstaje ciasto :)
Instagram
Pasuje jak ulał :)
#liczenasiebie#mały
Faceci w kuchni ;)
#my❤
Poranny rytuał...wszystkie książeczki przestudiowane :)
#zakupy#pomocnik#zabawanacałego#

Napisz do mnie...

Jeśli masz chęć do podzielenia się z innymi Twoją radością lub smutkiem, a może znasz jakąś fajną historię z życia wziętą, napisz!! Ja z chęcią przekażę to dalej, w moich postach.

zBLOGowani.pl