Zielony makaron z brokułami i boczkiem

Do przyrządzenia potrzebujesz ( dla 5 osób) :

  • makaron szpinakowy – zielone wstążki ( ja znalazłam go w intermarche)
  • kawałek wędzonego boczku pokrojonego w paski
  • włoszczyzna słupki mrożonka
  • 1  brokuł
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek staropolski, przyprawa do makaronu
  • mascarpone
  • 3/4 kubka wody
  • kawałek startego żółtego sera
  • posiekana natka pietruszki
  • oliwa

Wpierw gotuję makaron al dente w osolonej wodzie oraz brokuł. Pokrojony boczek wrzucam na dość dużą patelnię lub wok, w zależności od tego jaki tłusty jest boczek można dodać troszkę oliwy. Przesmażam.

Kiedy boczek lekko się zarumieni, dodaję pokrojony, ugotowany wcześniej brokuł i ok. pół paczki mrożonej włoszczyzny.

 

 

Chwilę przesmażam i wrzucam do niego ugotowany makaron. W tym momencie można dodać jeszcze odrobinę oliwy lub wody, żeby makaron się nie przypalił. Wszystko przyprawiam do smaku, a na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki.

 

Mieszam, żeby ładnie się połączyło i jeszcze chwilę przesmażam na małym ogniu. W tym czasie do kubka z wodą dodaję ok. trzy łyżki mascarpone i mieszam, najlepiej trzepaczką, żeby serek dobrze się rozpuścił. Po czym wlewam do makaronu i dokładnie mieszam. Powstaje fajny sos.

Nakładam na talerze i posypuję startym serem.

MNIAM 🙂

 

Share on FacebookShare on Google+

Inne podobne wpisy

8 komentarzy

  • Magdalena
    18 lutego 2017 at 08:39

    Uwielbiam makaron i brokuły, więc to danie jest jak najbardziej dla mnie. Gorzej z boczkiem, bo za nim już nie za bardzo przepadam, ale można przecież zastąpić kurczakiem 🙂 Świetny ten przepis!

  • Zołza z kitką.
    10 lutego 2017 at 10:14

    Uwielbiam zarówno brokuły, jak i boczek – to więc danie zdecydowanie dla mnie! 😀

  • Magda M.
    10 lutego 2017 at 08:12

    Kocham makaron, zapisuję na liście: do ugotowania 🙂

  • Martoszka
    9 lutego 2017 at 23:30

    Wygląda bardzo smacznie, jedynie zastąpiłabym żółty ser, parmezanem i dla mnie byłoby idealnie!

  • bezglutenowe-bezlaktozowe
    9 lutego 2017 at 08:42

    Wygląda smacznie, muszę wypróbować w wersji z makaronem bezglutenowym 🙂

  • Ewelina
    9 lutego 2017 at 08:32

    Uwielbiam makaron szpinakowy! 🙂

  • Martielifestyle
    8 lutego 2017 at 14:11

    Uwielbiam makaron pod każda postacią, a najbardziej taki z sosem i kurczakiem. Lubie tez czasami zapiekanki z udziałem tego produktu. Jeżeli chodzi o brokuły, to kilka razy już jadłam je z makaronem, ale tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam. Na pewno wykonam go przy najbliższej okazji. Dziękuje za inspiracje i świetną recepturę, na zdrowy obiad. Pozdrawiam!

  • Iwona Siekierska
    8 lutego 2017 at 13:34

    Fajny i prosty przepis 🙂 P.S. Mam taką samą, zieloną podkładkę na garnki. Tz miałam, bo pies mi ją zeżarł 🙂 I też używam tego makaronu. Uwielbiam go!

Zostaw Komentarz

Autorka wpisów

Czarna Sowa

Rola mamy to obecnie najważniejsza rola jaką odgrywam w moim życiu. To moja rodzina zainspirowała mnie do przygody z blogowaniem. Na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie, zapraszam!!!

Zajrzyj także tutaj

Facebook - CzarnaSowa

Instagram

I który tu kolor wybrać ??
Instagram
Mniamm
Tak u nas powstaje ciasto :)
Instagram
Pasuje jak ulał :)
#liczenasiebie#mały
Faceci w kuchni ;)
#my❤

Napisz do mnie...

Jeśli masz chęć do podzielenia się z innymi Twoją radością lub smutkiem, a może znasz jakąś fajną historię z życia wziętą, napisz!! Ja z chęcią przekażę to dalej, w moich postach.

zBLOGowani.pl